Právo je všepronikající (vlezlý) systém ovlivňující náš každodenní život. Řeči práva a výrobkům "právního provozu" není snadné porozumět, tedy pokud nejste právník (a je mnoho dokladů, že i právníci mají často potíže).

Rádi bychom zde za pomoci studentů brněnské sociologie psali o tom, jak se chová "brouk zvaný právo" v prostředí zvaném společnost.


Právní zkoumání hovořící jazykem práva ponecháme právníkům. Zkusme právo zkoumat zvnějšku, jako brouka.

úterý 10. října 2006

Právník šibal

KONEC motivační ochutnávkX postu.



A tady jeho zbytek


Na začátku semestru si Bůh zavolá sv. Petra a ptá se: „ Tak, jak si vedou na zemi studenti, Petře?“ „ Ale, nikdo se neučí. Jen sedí v hospodách,“ odpovídá zkroušený sv. Petr. V polovině semestru si k sobě Bůh znovu zavolá sv. Petra. „ Tak, jak si vedou na zemi studenti, Petře?“ ptá se znovu. „Medici se učí od rána do večera, ale inženýři i právníci sedí stále v hospodě,“ hlásí sv.Petr. „ No, uvidíme …“ pokývá Bůh. V zápočtovém týdnu se Bůh znovu zeptá sv. Petra, jak si vedou studenti. „ Medici se stále učí a inženýři ti už také začali, ale studenti práv stále jen sedí v hospodě,“ odpovídá sv. Petr. Na počátku zkouškového období se Bůh zeptá znovu: „Jak si vedou naši studenti, Petře?“ „No,“ odpovídá Petr, „medici ti už opakují a studenti techniky ti teď studují na plné obrátky …“ „ A právníci?“ ptá se překvapeně Bůh. „ Právníci se začali modlit,“ hlásí Petr. Bůh se usměje: „To jsou moji kluci, já jim musím pomoci…“
Ptají se matematika, fyzika a právníka, kolik je dva plus dva.
Matematik odpovídá, že je to přesně čtyři.
To fyzik se zeptá na přesnost, s jakou to má spočítat a odpoví 4,00000.
A právník ? Ten se bez váhání zeptá: "Kolik potřebujete aby to vyšlo?"
Když osoba napomáhá zločinci porušovat zákony, než je zločinec zatčen, nazveme ji komplicem.
Když osoba napomáhá zločinci porušovat zákony, když je zločinec zatčen, nazveme ji obhájcem.
Existuje konečný počet fyziků, které uživí společnost o dané velikosti. Totéž platí o učitelích a strojařích. Akorát pro právníky to neplatí. Čím více jich máte, tím více jich potřebujete.

Žádné komentáře: