Právo je všepronikající (vlezlý) systém ovlivňující náš každodenní život. Řeči práva a výrobkům "právního provozu" není snadné porozumět, tedy pokud nejste právník (a je mnoho dokladů, že i právníci mají často potíže).

Rádi bychom zde za pomoci studentů brněnské sociologie psali o tom, jak se chová "brouk zvaný právo" v prostředí zvaném společnost.


Právní zkoumání hovořící jazykem práva ponecháme právníkům. Zkusme právo zkoumat zvnějšku, jako brouka.

čtvrtek 21. listopadu 2019

Michal: Dvě civilní jednání s odlišným přístupem nejen k "publiku"

V pátek 22.10 2010 jsem se vypravil do nové budovy soudu. Do samotné budovy jsem se dostal bez jakýchkoli problémů, lenové justiční stráže byli evidentně zvyklí na časté návštěvy z řad studentů práv a tak mi ihned ochotně poradili, kde najdu rozpis plánovaných jednání a upozornili mne, že jsem si k návštěvě nevybral nejlepší den, jelikož se toho prý v pátek moc neděje. Je pravdou, že většina jednání, jež se toho dne na půdě soudu konala, měla v kódu písmeno „C“ a vesměs se jednalo o rozvody či vymáhání pohledávek, nicméně jsem byl přesvědčen, že pro mé účely budou tato jednání dostačující.
Předmětem prvního jednání. Před jednací místností již v době mého příchodu čekalo několik osob, přičemž na základě odhadu jejich věku jsem předpokládal, že se rovněž jedná o studenty.  Ve stanovený čas ohlásil hlas soudkyně skrze reproduktor jména zainteresovaných osob a následně sama soudkyně otevřela dveře jednací místnosti a vybídla zúčastněné, aby vstoupili. K mému překvapení se ukázalo, že dva z domnělých studentů ve skutečnosti tvořili manželský pár, jejichž žádost o rozvod měla být projednávána.
Soudkyni nikterak nepřekvapila přítomnost nemalého „publika“, jak přítomnou veřejnost označila, oba manželé však byli zjevně na rozpacích, když si uvědomili, že jejich rozvod bude projednáván před tolika cizími lidmi. Především žalobce, resp. manžel, se choval během celého jednání roztržitě a zjevně se cítil nepohodlně. Obě strany se po většinu času v jednací síni snažili usmívat, případně se tvářit neutrálně obraceli-li se k soudkyni, v úsměvu obou však byla patrná křečovitost, jež setrvala na jejich tvářích až do vyřknutí rozsudku, po kterém manželčinu výrazu dominovalo zklamání, zatímco ve výrazu manžela bylo patrné uvolnění. 
Soudkyně po celou dobu vystupovala velmi vlídně, jen jedinkrát změnila tón v momentě, kdy napomínala žalobce, aby povstal, mluví-li k soudu, nicméně jeho nervózní reakci ihned kvitovala chápavým úsměvem. Po vynesení rozsudku a přednesení adekvátních paragrafů soudkyně pomalu opouštěla formální tón a radila čerstvě rozvedenému páru, jak ve věci postupovat dále, kam mají přinést jaké dokumenty a jak řešit další formality. Na samotný závěr jednání, už ve značně uvolněné atmosféře vysvětlovala žalobci, proč že mu nemůže být potvrzení o rozvodu vydáno dříve než do čtrnácti dnů, přičemž příčinou byla dočasná indispozice zapisovatelky. Po celou dobu jednání byla atmosféra v jednací místnosti uvolněná, ani jedna ze stran neměla námitky proti rozhodnutí, a bylo patrné, že veškeré nejasnosti si, teď již bývalí, manželé vyřešili před samotným jednáním. Od soudu odcházeli oba společně, a stejně tak jako i před samotným jednáním nebyly patrné žádné vzájemné antipatie.
Od následujícího jednání jsem si sliboval o něco nevšednější zážitek, především proto, že dle rozpisu měla být jednou ze zainteresovaných stran psychiatrická léčebna. Doufaje, že by snad předmětem žaloby mohlo být porušení práv pacienta či porušení zákona ze strany léčebny, jsem vstoupil do místnosti spolu s dalšími členy „publika“. Ve věci rozhodovala ta samá soudkyně jako u výše zmíněného rozvodu, a protože se jednalo o její poslední jednání v daném týdnu, neslo ve velmi uvolněném duchu. Soudkyně nejdříve vybavila všechny formality, aby následně uvedla v obraz „ctěné publikum“, přičemž uvedla, že dotyčná obžalovaná nezaplatila, slovy soudkyně, „rekreační pobyt na záchytné stanici“, a je tak po ní požadována původní částka doplněná o penále. Žalující stranu v tomto případě zastupovala mladá magistra, jež působila velmi sebejistým dojmem, a jejíž výraz dával znát nelibost k těmto rutinním jednáním. Obžalovaná nebyla na jednání přítomna, nebyl zde ani zastupující advokát. Jediným narušením hladkého průběhu jednání byly nesrovnalosti v předložených účtech, nicméně i tento problém byl záhy vyřešen. Po několika minutách jednání byl tak vynesen rozsudek, přičemž po zopakování fráze o rekreačním pobytu se objevil úsměv na tváři všech, včetně notně znuděné magistry.

Žádné komentáře: